ISOTEX® Akademija

Slijedite prvi online seminar koji je organizovao ISOTEX®. Za Vas smo postavili 8 video instrukcija koji na jednostavan i brz način prikazuju tehnike pravilnog polaganja ISOTEX® blokova i međuspratnih ploča.

Polaganje ISOTEX® proizvoda zaista je jednostavno! Zahvaljujući ovim mini video zapisima možete naučiti savršenu ugradnju blokova i međuspratnih ploča kako biste postigli maksimalne performanse u smislu seizmike, toplotne i zvučne izolacije, uštede energije i vatrootpornosti … ukratko, uradite kuću u klasi A4.

Isotex akademija
Pravilno polaganje prvog reda blokova - Youtube

1 – Pravilno polaganje prvog reda blokova

Prilikom izgradnje temelja potrebno je predvidjeti postavljanje vertikalne armature sa korakom od 25 cm. Polaganje prvog sloja blokova se vrši na dva sloja maltera postavljena samo u skladu sa zidovima blokova, tako da se izbegne put maltera po celoj širini bloka. U ovom trenutku postavite uglove viska i povucite žicu; da biste dobro postavili blokove na nivo, preporučujemo korištenje nivelete.

Izrada ugla zida blokom širine 44 cm - Youtube

2 – Izrada ugla zida blokom širine 44 cm

U uglovima napravljenim od blokova od 44 cm, moraju se koristiti PASS blokovi od 31 cm, koji se postavljaju na bočnoj strani UNI od 44 cm da bi se modul doveo na 25 cm; na strani od 50 cm UNI, a nakon postavljanja PASS bloka od 31 cm na strani od 44 cm, nastavite s blokovima od 50 cm. Za sljedeći red, UNI blok mora biti nagnut i postavljen poprečno u odnosu na red ispod. Prije pozicioniranja UNI blokova u unutrašnjem dijelu mora se napraviti otvor (slično dimenzijama lukova na rebrima normalnih blokova), kako bi se omogućilo povezivanje horizontalne armature i betona.

Kako  pravilno napraviti T zid - Youtube

3 – Kako  pravilno napraviti “T” zid

U stvaranju trokrakih-T ili četverosmjernih +, spojeva zidova, položi se red blokova unutrašnjeg zida, koji stoji nasuprot vanjskom – T spoj, napraviti na dodirnoj tački vanjskog zida, urez u obliku luka koji omogućava smještaj vodoravnih armaturnih ojačanja između različitih zidova. Trebalo bi izbjegavati “stezaljke” (kao što je to uobičajeno za tradicionalne načine zidanja), jer je kod ISOTEX® sistema veza između trokrakog T spoja i četverosmjernog + spoja izrađena od čeličnih i betonskih ojačanja.

Kako napraviti nadvoje za vrata i prozore - Youtube

4 – Kako napraviti nadvoje za vrata i prozore

Nadvoji za vrata i prozora izrađuju se rezanjem blokova za nadvoje i ramena (od 30 do 38 cm) na mjestu ili rezanjem polovine, ako je riječ o blokovima od 44 cm. Na taj način se uklanjaju toplotni mostovi.

Kako napraviti kanalice u Isotex zidovima - Youtube

5 – Kako napraviti kanalice u ISOTEX® zidovima

Da biste stvorili kanale (kanalice) za instalacije u ISOTEX® zidovima, preporučuje se upotreba alata za žljebove u 4-5 cm drvo-cementnog sloja. Ispravnim podešavanjem širine i dubine dobit ćete kanale brzo i precizno.

Kako napraviti izolaciju podnih rubova - Youtube

6 – Kako napraviti izolaciju podnih rubova

Za izolaciju podnih (horizontalnih) serklaža i pripreme za postavljanje međuspratne ploče, na vrh zida postavlja se blok CORREA (blok za završetak zida), pripremljeni u fabrici po mijeri kupaca i u skladu sa nacrtima projektanta.

Kako napraviti ploču sa Isotex mont gredama - Youtube

7 – Kako napraviti ploču sa ISOTEX® mont gredama

Naš tehnički ured obezbjeđuje dijagram montaže. Podne ploče su izgrađene po mjeri, prema projektu. Podna ploča se preklapa 3-4 cm na blokove. Podne ploče imaju debljinu 20-25-30-38 cm. Zatim sipajte beton i izvibrirajte ga da bi bio homogen.

Ne propustite nove epizode!

Prijavite se na naš newsletter i pratite korake kako da sagradite Vaš novi, energetski efikasan i siguran dom.