Isotex djeluje savršeno kao greda/zid
3941
page-template-default,page,page-id-3941,bridge-core-2.6.6,non-logged-in,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-25.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

ISOTEX

TEST GREDA/ZID

ISOTEX® SAVRŠENO FUNKCIONIŠE KAO “GREDA-ZID”.

ISOTEX® je u saradnji sa Univerzitetom u Paviji sproveo eksperiment kako bi pokazao da je objekat izveden sa zaštićenim sistemom koji savršeno funkcioniše kao “greda/zid”.

 

Ispitivanja su izvedena na dvije grede različitih veličina sa ciljem ispitivanja ponašanja elemenata sa smičućim odnosima u opsegu koji se obično koristi u konstrukcijama sa ojačanim produženim zidovima. U tu svrhu korišćene su dve zidne grede sa rasponima od 4 odnosno 6 metara (vidi sliku dole).

comportamento-trave-parete-isotex-prevod

PONAŠANJE “GREDA / ZID”

 

Ponašanje dve grede prikazano kroz gore opisane testove omogućava nam da zaključimo da je njihovo ponašanje potpuno slično ponašanju dva čvrsta zida i u pogledu otpora i deformacije.

Takođe je moguće zaključiti da se njihova upotreba može proširiti i na slučajeve gde je zbog primene vertikalnih opterećenja potrebno veliko savijanje.

ZAKLJUČAK ISPITIVANJA ZIDA OD 6 METARA:

 

ISOTEX® zid od 6 metara u konfiguraciji B stigao je do kraja testa na 3011 kN (videti fotografiju dole). Konfiguracija B znači da su uzdužne šipke isječene na donju gredu kako bi se eliminisao njegov uticaj.

prova-parete-6m-1

Slika 13  – dijagram vertikalne sile u odnosu na pomeranje u sredini (pretvarač 58) dobijen za zid grede sa rasponom od 6 m u konfiguraciji B)

prova-parete-6m-2

ZAKLJUČAK ISPITIVANJA ZIDA OD 4 METRA:

 

ISOTEX® zid od 4 metra u konfiguraciji B stigao je do kraja testa na 3800 kN (pogledajte fotografiju dole). Konfiguracija B znači da su uzdužne šipke isječene na donju gredu kako bi se eliminisao njegov doprinos.

prova-parete-4m-1

Slika 15 –  dijagram vertikalne sile u odnosu na pomeranje u sredini (pretvarač 58) dobijen za zid grede sa rasponom od 4 m u konfiguraciji B)

prova-parete-4m-2

NEKE SLIKE TESTOVA: