Loša izolacija = gubitak novca

Hoćemo li ikada naučiti? “Visoka cijena jeftine gradnje”! U knjizi o gradnji kuća koju je objavio ugledni američki “Weyerhaeuser” ranih 1920-ih godinaU knjizi o gradnji kuća koju je objavio ugledni američki “Weyerhaeuser” ranih 1920-ih godina pod nazivom “High Cost of Cheap Construction” (Visoka cijena jeftine izgradnje), autori su istakli važnost visokokvalitetne gradnje i branili se od nekvalitetnih materijala i lošeg načina gradnje.

“Započeti izgradnju kuće slabim materijalima i lošim načinom izgradnje, je isto kao da malom djetetu otimate zdravlje. Potrebno je mnogo ljekarskog truda i bolničkih računa da to dijete ponovo ozdravi. Vrijednost kuće nije izražena samo u cijeni koliko je potrošeno za izgradnju ili kupnju iste, već i u tekučim i budućim računima za održavanje i popravke.”

Dakle, u knjizi navedenoj u uvodnom tekstu saznajemo da je očigledno i pre 100 godina bila ključna građevinska praksa. “Ostavljanje dijela kuće bez izolacije ili izolovanje lošim materijalima i praksom, jednako je pokušaju da se u hladnoj zimskoj noći ušuškate u tople jorgane a zaboravite pokriti noge.” Doslovno je na ovaj način opisano u knjizi.

High Cost of Cheap Construction - Visoka cijena jeftine izgradnje

Ipak, još uvijek gradimo domove sa izolacijom koja nije u stanju da u potpunosti posluži svrsi i elementarno zaštiti naše domove. To nas skupo košta povećanjem računa za energiju, ili u najgorem slučaju povečanjem emisija štetnih gasova koji direktno i globalno utiču na našu klimu.

Većina današnjih domova izgrađena je sa izolacionim sistemima koji su komercijalizovani sredinom prošlog vijeka, sa lošim izolacionim materijalima i slabim praksama gradnje – što rezultira relativno niskom R vrijednošću i kućama koje “cure” energiju.

Pa zašto se toliko kuća još uvijek gradi bez moderne izolacije?

Mnogi od naših domova nažalost još uvijek gube previše energije zbog zastarjelih građevinskih praksi, izgradnje zasnovane na starijim građevinskim propisima i niske tehnologije izolacije. Moderni, visokotehnološki građevinski materijali mnogo su bolji u kontroli unutrašnjeg okruženja i izolovanju naših domova kako bismo održali ugodnu temperaturu tamo gdje joj je mjesto.

Osim toga, naše postojeće domove građene na klasičan način, možemo dodatno opremiti Isotex® AB zid-zavjesom, koju je Isotex® dizajnirao za protu-seizmičku i energetsku sanaciju postojećih zgrada. Koliko dobro funkcionišu ovi izolacijski materijali?

Kao primjer, studija iz 2021. godine pokazala je da ako bi 15% svih porodičnih kuća na svijetu koristilo kvalitetnu izolaciju, smanjenje emisije plinova i efekta staklene bašte bilo bi ekvivalentno uklanjanju gotovo 40 miliona automobila s ceste svake godine. To bi takođe donjelo uštedu u grijanju/hlađenju doma za čak 40%.

Osim toga, poboljšana energetska efikasnost može smanjiti naše potrebe za energijom. Na primjer, studija Evropskog savjeta za energetski efikasnu ekonomiju iz 2022. godine pokazala je da ako se domovi nadograde prema zahtjevima energetse efikasnosti EU, vlasnici kuća bi uštedjeli hiljade eura u troškovima energije tokom života ovih domova.

Pa zašto se toliko kuća još uvijek gradi bez moderne izolacije?

Hoćemo li ikada naučiti?

Najvjerovatnije zato što neki od ovih modernih građevinskih materijala možda neće biti tako ekonomični u kratkom roku – to jest, mogu povećati početne troškove izgradnje. Ali njihovo korištenje je poput instaliranja solarne energije: može zahtijevati investiciju unaprijed, ali s vremenom isplati dividende. Dividende u povećanju energetske efikasnosti, smanjenju emisija štetnih gasova i stvaranja efekta staklene bašte, i nižim troškovima energije. (U studiji ACEEE, vrijeme povrata za dodatne troškove poboljšanja efikasnosti bilo je samo dvije godne.)

Ušteda novca tokom vremena. Pomaže u stvaranju lakšeg ekološkog otiska. Sve to istovremeno doprinoseći otpornijoj infrastrukturi sa nižim emisijaa ugljenika.

Kao što knjiga “Visoka cijena jeftine izgradnje” otkriva, već skoro jedan vijek (a vjerovatno i duže) znamo da je najbolje koristiti moderne materijale visokih performansi kako bismo sprečili da kuće budu neefikasne u smislu izolacije.

Danas imamo savremene materijale koji mogu pomoći u smanjenju troškova posjedovanja kuće. Hajde da ih iskoristimo. Za više informacija o modernim građevinskim materijalima koji mogu pomoći u uštedi novca na računima za energiju i smanjenje emisija gasova, pogledajte na ostalim stranicama na ovom sajtu.

Dijeli: